Naar aanleiding van een hele goede vraag van één van onze klanten gaan we dieper in op het reinigen van de huid. Is 2x per dag reinigen te veel? Of is het beter om incidenteel te reinigen, bijvoorbeeld alleen na applicatie van make-up? Het antwoord is helaas geen eenvoudige ja of nee, want er zitten meerdere kanten aan het verhaal.

Er zijn verschillende studies gedaan naar de invloed van cleansers op de huid en op de microflora van de huid. Deze studies richten zich met name op alkalische, sulfaathoudende cleansers, waarvan bekend is dat deze naast vuil ook goede lipiden wegnemen.

Aan de ene kant...

Aan de ene kant is in de loop van de jaren door onderzoek gebleken dat de microflora van de huid zeker te lijden heeft onder (excessief) reinigen, waarbij dit nog eens verergerd wordt door het gebruik van sulfaathoudende cleansers en een alkalische pH waarde. Wanneer de pH waarde hoger ligt dan 10, hoeven er niet eens sulfaten aanwezig te zijn om toch zwelling en irritatie van de stratum corneum te geven. Er is een sterke connectie tussen de microflora en het van nature aanwezige talg (of het vermogen van de huid om talg aan te kunnen maken). Mensen met minder poriën en minder talgproductie hebben een andere microflora dan mensen met meer talgproductie. Dit is ook logisch, want talg dient als voeding voor bacteriën (voor de goede bacteriën én de slechte!).

Aan de andere kant...

Aan de andere kant heeft de huid een natuurlijke methode om (stikstofhoudende) afvalstoffen en ionen kwijt te raken. Deze worden afgevoerd via de zweetkliertjes naar het huidoppervlak. Daarnaast spelen deze zweetkliertjes een belangrijke rol in het regenereren van de huid. Bij het reinigen van de huid worden deze stoffen weggenomen, samen met de ophoping van stoffen van buitenaf die op de huid 'geland' zijn. Op de huid leven bacteriën, virussen, schimmels en mijten: de meeste dragen bij aan een gezonde microflora. Maar lang niet allemaal, en daarnaast zijn er ook de natuurlijke processen van deze flora die op hun beurt weer nadelig kunnen werken: denk aan dode micro-organismen zoals bepaalde mijten. Het reinigen van de huid heeft dus wel degelijk zin als we kijken naar het in een gezonde conditie houden van de huid, maar alles draait om balans.

Feit is dat we eigenlijk nog maar heel weinig weten van de microflora op de huid. We weten wel deels wat er invloed op heeft en voor een groot deel de functie ervan, maar hoe het geheel daadwerkelijk werkt en de impact op bepaalde huidaandoeningen is nog niet voldoende (medisch) onderzocht. Uit een studie uit 2006 bij mensen met acne vulgaris bleek dat de personen die 2x per dag een milde cleanser gebruikten minder puistjes hadden dan de personen die 1x per dag reinigden met dezelfde cleanser, en dat er geen nadelige effecten waren bij de personen die zelfs 4x per dag reinigden.*

Beide opvattingen houden steek en kunnen deels waar zijn. Echter, er is te weinig onderzoek gedaan naar beide opvattingen om te kunnen zeggen dat 1 opvatting de doorslaggevende waarheid is.
Daarom raden wij aan om het 'standaard regime' van 2x per dag reinigen niet als een té harde regel te interpreteren, maar aan de andere kant ook voorzichtig te zijn met alleen reinigen na applicatie van make-up en/of SPF. Wij neigen zelf meer naar het kijken naar de huid zelf op individuele basis en het advies daarop aan te passen. Voor huidtypen met weinig natuurlijke talgproductie is de Make-up Remover Oil een uitkomst. De triglyceriden die de basis vormen van deze olie werken ondersteunend op de huidbarrière en geven de nodige lipiden aan de huid (talg bestaat namelijk voor 57,5% uit triglyceriden en vetzuren).

* Bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17014635/